Seng og søvn

Sovestillinger

Det er vigtigt, at rygsøjlen hviler om natten, mens du sover. Du må gerne sove på ryggen, men undgå at hvile hovedet på armene. Ryggen hviler også, når vi sover på siden. Du bør undgå at sove på maven med armene over hovedet eller hovedet drejet til siden, da disse stillinger overbelaster nakkens led og muskler i løbet af natten. At sove på maven er en almindelig årsag til nakkeproblemer eller hold i nakken.

Find den helt rigtige seng og madras

Alene eller sammen? Først skal du tage stilling til, om sengen kun skal være til dig, eller om I er to, der skal dele den. Mænd og kvinder er ofte bygget ret forskelligt og skal derfor typisk ikke have den samme madras. Derfor bør I vælge en dobbeltseng med plads til 2 madrasser. En god tommelfingerregel er desuden, at en seng til to personer bør være 180 cm eller derover, mens du kan nøjes med en sengebredde på 90 cm, hvis du er alene i sengen.

Hård eller blød? Forholdet mellem højde og drøjde afgør,  hvordan din madras skal være. Hvis du er lille og rund, skal du have en hårdere madras, end hvis du er høj og slank. Når du ligger på siden, skal rygsøjlen være parallel med sengesiden. Ryggen må hverken bue opad eller nedad.

Til søvn eller afslapning? Før du køber seng, er det også en god idé at tænke over, hvad du skal bruge den til. Elsker du at læse i sengen, er det måske en god idé med en elevationsseng, hvor du kan hæve hovedgærdet.

Kold eller varm? En topmadras er bestemt ikke bare en topmadras. Nogle virker kølende, mens andre har en varmende effekt, så du bør også tage stilling til, om du kan lide det koldt eller varmt, når du skal sove. En blød topmadras kan desuden være løsningen, hvis du har købt en lidt for hård seng.

Høj eller lav? Jo lavere sengen er, jo sværere er den at komme op af. Derfor kan det være en fordel, at hæve sengehøjden, når du bliver ældre. En hovedregel lyder, at sengen skal have samme højde som din spisebordsstol.

Og husk, at efter ti år trænger både seng og madras til at blive skiftet ud.