Diskusprolaps

En diskusprolaps er en udposning mellem hvirvlerne i nakken eller ryggen. 

Bruskskiverne består af stærke ringformede bruskfibre yderst og en geleagtig kerne i midten.

En i øvrigt sund, yngre bruskskive kan beskadiges ved forkert og uhensigtsmæssig belastning og derved bule ud. Ældre bruskskiver bliver i større eller mindre grad gradvist mere skrøbelige. Der kan komme små revner og sprækker i bruskfibrene, og gelekernen kan bule ud. 

Undersøgelse med MR-skanning tyder på, at ca. halvdelen af alle voksne over 40 år uden ryg- eller bensmerter har en eller flere diskusprolapser. Dvs., at det er almindeligt for mange af os at have en diskusprolaps uden at vi opdager det, fordi den ikke giver smerter, så længe den ikke generer nerverne i rygmarvskanalen. 

Hvis diskusprolapsen giver for lidt plads til den nerve, der skal ud forbi bulen, vil nerven blive irriteret og klemt med symptomer som f.eks. snurren, smerte og mindre muskelstyrke, der hvor nerven går hen. Det kan være ud i et ben (fra lænden) eller ud i en arm (fra nakken). 

En undersøgelse vil pege på, hvor prolapsen sidder. Behandlingen her på klinikken vil lette på belastningen omkring diskusprolapsen. Det vil i mange tilfælde lette på symptomerne, når der skabes lidt mere plads mellem ledfladerne, mens diskusprolapsen gradvist aftager. Du vil ud over behandlingen også blive rådgivet om aflastning og smertestillende medicin og senere om forsigtig genoptræning med øvelser. 

Hvis smerterne gradvist aftager med de ovennævnte tiltag, viser den nyeste forskning, at patienter, der lader diskusprolapsen aftage af sig selv, har det lige så godt et år efter prolapsen sammenlignet med patienter, der lader sig operere. 

Det kan for nogen være nødvendigt med sygemelding fra arbejdet og en pause fra fritidsaktiviteter, hvis det provokerer symptomerne. Efter en kortere eller længere periode vil man som oftest kunne fortsætte med arbejde og fritidsaktiviteter, men det kan ikke udelukkes, at der kan forekomme tilbagevendende gener. 

Ved forværring eller manglende bedring af smerterne, på trods af kiropraktisk behandling og aflastning, kan operation overvejes. Vedvarende ubehag efter operation kan ofte afhjælpes med kiropraktisk behandling, som forbedrer bevægeligheden i ryggen. 

Pludselig forværring af symptomerne 

Nervepåvirkning fra en diskusprolaps kan i sjældne tilfælde pludselig forværres. Det kan forårsage, at man mister kontrollen over vandladning og/eller afføring, og at man måske får en lammelse, hvor man f.eks. ikke kan løfte tæerne og foden opad, når foden står på gulvet (en såkaldt dropfod).

Hvis et eller flere af disse symptomer forekommer, børn man straks kontakte egen læge/vagtlæge/skadestuen, da hurtig operation er nødvendig for ikke at miste kontrollen permanent.

Har du spørgsmål til ovenstående, eller ønsker du en uddybning af emnet i forhold til din egen problemstilling, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 98 11 42 11, så vi kan hjælpe dig bedst muligt.

Læs mere om diskusprolaps her